Nyttja sötningsmedel för att få den goda söta smaken på ett nyttigt vis
Jättemånga kan inte ens tänka sej något liv förutan att ha möjlighet att söta.
Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.
Tro inte att sackarin är det enda eller ens det bästa alternativen för sötning du kan välja mellan.
Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
En bidragande orsak till att sackarin används flitigt av diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.
Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.
Utöver att Sukralos har 500 ggr sötningseffekt kan det också hettas upp och används därför även till bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.
Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.
Fast det existerar också en del medel som är totalt naturliga och som blivit otroligt mycket omtyckta
Speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin har diskuterats ganska häftigt de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan
Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Smakar och ser ut som socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.
Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.
Du ska stoppa i dig stora mängder av articifiella sötningsmedel för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.